Naar de inhoud springen

Was de aarde vroeger plat?

Kun je eeuwig blijven leven?
Raken dagen wel eens kwijt?
Waar is vorig jaar gebleven?
Kun je leven zonder tijd?
Waren mensen vroeger apen?
Is bevroren water nat?
Gaan de sterren ’s morgens slapen?
Was de aarde vroeger plat?

De wereld zit vol vragen die om antwoord vragen.
Er zijn ook vragen die vragen om een versje, een gedicht, een schilderij.
Vragen die vragen om iets wat dartel om ze heen kan draaien zoals de aarde
eeuwig om zijn as.

Verteller Willem Verheyden neemt je mee op filosofisch sleeptouw. Hij reist met zijn passagiers door tijd en ruimte. En in zijn bagage zit de aanstekelijke poëzie van Bette Westera en de betoverende beelden van Sylvia Weve.

Voor hun eerdere gedichtenbundels wonnen Bette Westera en Sylvia Weve veel prijzen, zoals de Gouden Griffel, het Gouden Penseel en de Woutertje Pieterse Prijs.

‘Bette Westera kan dichten alsof het niets is. De illustraties zijn een feest voor het oog.’ – De Volkskrant

Première op vrijdag 3 november om 19.30u. in GC ’t Blikveld te Bonheiden

concept en spel: Willem Verheyden
tekst: Bette Westera
beeld: Sylvia Weve
figuren: Vick Verachtert
projectietechniek: Filip Vandueren
techniek: Daan tytgat
fotograaf: Rudy Gadeyne

i.s.m. GC ’t Blikveld en uitgeverij Gottmer
productie: anderman vzw

Lesbrief en technische fiche verschijnen op deze pagina na de première.
Boekingen en info bij impresariaat www.collageproducties.be en info@huubcolla.be

Voorstelling Was de aarde vroeger plat?

Theatermaker Willem Verheyden werkte eerder samen met Bette Westera en Sylvia Weve.
Hij bracht hun boek Doodgewoon tot leven in de gelijknamige figurentheatervoorstelling voor jong én oud.

De samenwerking smaakte naar meer en in samenspraak met Willem schreef Bette zesendertig aansprekende gedichten rond vragen van kinderen. Vragen die spelen met de begrippen tijd en ruimte. Allemaal vragen waarop veel antwoorden mogelijk zijn en zich daarom uitstekend lenen voor verbeelding in het theater. Ook de geestige beelden van Sylvia kregen een waardige plaats in het geheel.

Het resultaat: een sprankelende voorstelling rond al die vragen van kinderen waarop ouders en andere grote mensen hen het antwoord schuldig moeten blijven. De voorstelling speelt met de vragen én met alle mogelijke (en onmogelijke) antwoorden. En voor wie geen genoeg kan krijgen van dit vrolijke vraag- en antwoordspel is er na afloop van de voorstelling natuurlijk het boek!

“Ik ga op reis en neem mee: tijd en ruimte, charmante figuren, poëzie die niet als poëzie klinkt, rake beelden in beweging, onverwachte gebeurtenissen en veel bulten.” (Willem)

Vind hier het programmablaadje
Vind hier de recensie van het boek
Vind hier de technische fiche

Trailer

Boek Was de aarde vroeger plat?

Bette Westera en Sylvia Weve – Gottmer Haarlem 2017

Zesendertig veelgestelde vragen over tijd en ruimte. Met versjes van Bette Westera, die dartel om de vragen heen draaien. Geïllustreerd door Sylvia Weve, die met haar speelse tekeningen bij de versjes haar eigen vrolijke kijk geeft op elke vraag.

“Voorstellingsvermogen is belangrijker dan kennis.” (Einstein)

“Twee waarheden kunnen elkaar niet tegen spreken.” (Galilei)

Voor Was de aarde vroeger plat? verzamelde Bette Westera 36 vragen van kinderen. Allemaal vragen die om iets anders vragen dan een eenduidig antwoord. Ze maakte er een boek van dat kinderen uitnodigt om hun eigen vragen van alle kanten te bekijken en op alle mogelijke manieren te onderzoeken. In enkele vragen putte ze daarbij uit haar eigen (kinder)leven:

Toen ik 8 was kreeg ik een broertje. Ongeveer een half jaar voor zijn geboorte legde mijn moeder mij uit hoe de baby die in haar buik zat daar gekomen was. Het ging over vrijen en over zaadjes die op zoek gingen naar een eitje waar ze in konden kruipen. Hoe het allemaal precies in zijn werk ging interesseerde me niet zo. Wat mij wel intrigeerde was de vraag wie ik zou zijn geworden als er een ander zaadje in mijn eitje was gekropen. Niet mezelf, dat was duidelijk, maar wie dan wel?

Met mijn vader keek ik naar schaatsen. We juichten uit volle borst als Ard Schenk of Kees Verkerk een record brak. Weer een seconde sneller op de 5000 meter! Zou dat eindeloos zo door kunnen gaan? vroeg ik mij af. Of komt er een moment dat iemand de snelste tijd aller tijden op de 5000 meter schaatst? Mijn vader moest me het antwoord schuldig blijven.

Onze eindmusical op de lagere school ging over een professor met een tijdmachine. Daarmee kon je terug in de tijd. Ik stelde mij voor dat zo’n machine echt bestond. Dan kon ik teruggaan naar de tijd van Galilei om tegen hem te zeggen dat hij gelijk had: de aarde was rond en niet plat. Maar misschien wist ik dat helemaal niet meer als ik terug was gegaan naar de 16e eeuw. Misschien was ik er dan – net als bijna iedereen in die tijd – wel heilig van overtuigd dat de aarde plat was.

Mijn twee neefjes van 16 en 10 doen aan wedstrijdzwemmen. Vorig jaar vroeg de jongste – toen 9 jaar oud – aan mij: Als je op je rug zwemt, zwem je dan achteruit of vooruit?

“Vrolijk om de vragen heen draaien is leuker dan gewoon antwoord geven.” (Bette)

“Ik teken nooit precies wat er staat.” (Sylvia)